HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

Strategii de inserare a zonelor verzi in orase

Calitatea vieții orașului creste în funcție de numărul și dimensiunea spațiilor verzi. Conștientizând această corelare, tot mai multe metropole din întreaga lume intocmesc  masterplanuri pentru o natură mai urbană, concepute și realizate cu practici arhitecturale vizionare.

Iata  cele mai bune  cinci idei ale anului  2018.

 

Un parc acvatic pentru Stockholm

 

"Unde poți merge în oraș când e rece și întuneric afară?" Asta a fost întrebarea echipei de la Stockholm de la Utopia Arkitekten care a decis să se ocupe. Răspunsurile evidente au fost incluse în casă sau într-o cafenea, restaurant sau mall. Dar pentru cei care doresc doar să iasă și să se întâlnească cu prietenii fără să cheltuiască bani, există câteva opțiuni în timpul iernilor lungi, înfricoșătoare.

Provocarea provocată de sine a produs un rezultat tangibil: cu "parcul interior" al lui S: t Erik, arhitecții au imaginat un plămân verde protejat și încălzit chiar în inima capitalei suedeze. Stâlpii de lemn de până la 23 de metri vor susține cele șase cupole care protejează parcul de elementele.

Cupolele în sine sunt acoperite în teci subțiri de sticlă pentru a lăsa în plină lumină de zi prețioasă și arhitecții planifică să utilizeze aerul filtrat de la un parc auto în apropiere pentru încălzire. Modelul și designul genial promite să devină un punct verde de întâlnire verde - și un antidot perfect pentru bluzele de iarnă scandinave.

Coridoarele verzi pentru Barcelona

 

În fiecare an, orașele vechi ale Europei atrag milioane de turiști, dar pentru planificatorii urbani, structurile lor istorice pot reprezenta o provocare considerabilă. În cazul în care spațiul este o primă - și în cazul în care reglementările stricte protejează structurile existente - există adesea puține posibilități pentru ceva nou.

 

Planul de administrație al orașului Barcelona planifică să schimbe totul cu noul "program de re-ecologizare", care are ca scop crearea a 108 de hectare de spațiu verde până în 2019. Nu numai din motive estetice evidente, ci în principal pentru combaterea căldurii, zgomotului și poluării aerului afectează centrul metropolei catalane. În timp ce periferia orașului este binecuvântată cu o mulțime de verde, cartierele interioare ale Barcelonei au câteva oaze verzi, împrăștiate în spatele grădinilor private, micro parcuri și banda centrală din Las Ramblas.

 

Deci, pentru a-și atinge obiectivul ambițios, guvernul catalan a hotărât să meargă totul: vrea să creeze mai multe proiecte micro care se reunesc în coridoare verzi din interiorul orașului prin mutarea unor străzi subterane și interzicerea autoturismelor din centru pentru a crea spațiul necesar noi parcuri.

Orașul a achiziționat terenuri industriale chiar în acest scop. Pentru a implica întreaga comunitate, premiile în bani pentru cele mai durabile idei îi încurajează pe cetățeni să își mărească acoperișul cu o mulțime de verde, completată de plante de alpinism pe fațade goale sau grădini pop-up pe șantiere.

 

Parcul hibrid al Moscovei

Este greu de crezut, dar ultima inaugurare a unui parc din Moscova sau a unui spațiu verde datează de aproximativ o jumătate de secol, ceea ce a făcut ca Parcul Zaryadye să fie primul de acest gen în aproape cincizeci de ani. La doar o aruncătură de băț de la Kremlin și Piața Roșie, acest nou spațiu nu este un parc în sensul tradițional, ci mai degrabă un nou tip de spatiu/zonă publică.

În mai mult de zece hectare, renumitul studio de arhitectură Diller Scofidio + Renfro a ridicat un muzeu, mai multe pavilioane, o sală de concerte și un amfiteatru întreg, precum și un punct de vedere extraordinar și o "experiență în natură".

Arhitectura actuală a parcului Zaryadye rămâne invizibilă pentru ochi - parcul nu este împărțit pe căi sau străzi. Și datorită topografiei sale deluroase, vizitatorii pot merge chiar peste acoperișurile plantate, dovedind cât de naturală poate fi natura cosmopolită când este modelată de mâinile drepte.

Coasta artificială a Shanghaiului 

Populație de 24 de milioane de locuitori, Shanghai începe să simta nevoia spatiilor verzi ample.  Cu toate acestea, după decenii de dezvoltare sălbatică și accelerată în timpul boom-ului economic al Chinei, orașul superlativelor începe să își amintească istoria. O istorie formată de secole de patrimoniul Shanghai ca un oraș de coastă în Marea Chinei de Est.

Deja în construcție, Parcul Ecologic Sanlin Bund planificat de TLS Landscape Architecture acordă un omagiu acestei istorii maritime: canalele traversează zona de 241 de hectare, legând nenumărate lacuri și iazuri. Aici, mlaștinile dau loc la grădinile de apă, la pajiști și la pădurile, restaurând un sentiment al timpurilor anterioare și ecosistemul natural al regiunii.

Pentru a menține distracția urbanilor exigenți, arhitecții peisagisti au inclus și o piață, un muzeu de artă, un parc de sculptură și alte locuri de întâlnire. La urma urmei, China are de-a face cu privirea înainte - nu cu trecutul nostalgic.

sursa: smart-magazine.com

  • /