HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

Smartcity VS Responsabilitatea politica - Orașul inteligent ne orbeste la posibilitatea unei acțiuni politice

Urbanizarea trebuia să fie biletul rapid al lumii către prosperitate. Locuitorul din mediul urban (urbandweller ) reprezinta  (pe hârtie)  de cinci ori economia locuitorului din mediul rural. Dacă o națiune rurală devine urbană în decursul unui deceniu, economia - cel puțin în teorie - se dublează la fiecare doi ani. Această statistică, cu toate acestea, cu greu poate ascunde realitatea mai sumbră. În ultimele decenii am văzut că creșterea spectaculoasă a orașelor nu implică în niciun caz o mai mare și mai largă prosperitate.

La o scara macro, ceea ce numim "megaorase" sunt în majoritate orase cu caracterul comun că dezvoltarea lor este depășită de creșterea lor. Multe dintre aceste orașe se afla intr-o stare de criză aproape permanentă, unde "urbanizarea"  a ajuns să însemne exact contrariul. În absența celor mai elementare infrastructuri și provizii, mulți dintre locuitorii săi găsesc viata urbana sub limita decentei , locuind in zone marginase ale oraselor suprapopulate si cu conditii minimale oferite de asa numita "viata urbana".

Megaorasele sunt subiect de discutiile  în general deoarece orasul, cu cat este mai mare devine o masina pentru creerea de noi oportunintati pentru omul urban.

Așa cum Anglia din secolul al XIX-lea a văzut creșterea proletariatului urban desființat - atât de elocvent capturat de termenul "Verelendung"- noua economie urbană dă naștere unei alte clase de urban dwellers  de data aceasta ridicată la scară globală. În acest context, afirmația potrivit căreia mai mult de jumătate din populația lumii trăiește astăzi în orașe nu semnalează atât de mult triumful final al urbanismului, ci mai de graba doar situatia actuala spre care se tinde . 

Megaorasul  este un subiect de fascinație universală și, în general, discutat în ceea ce privește oportunitățile pe care le creează pentru un grup mobil de oameni orientați spre afaceri, eliberat de loialitate la locul sau la națiune. Cu condiția urbană care urmează să devină universală, putem deveni toți "cosmopolitici". In toate mediile apar "specialiti " de toate tipurile care au un subiect comun in ceea ce priveste urbanizarea , strategiile si tehnologiile care pot fi implementate si care in marea majoritate a cazurilor nu au efectul scontat . 

Dar tocmai această promisiune falsă întruchipează cel mai periculoase  aspecte al celebrării actuale a urbanitatii . Cu cât lumea aspiră mai mult la o viață strălucitoare urbană, cu atât mai mare va fi numărul de oameni pentru care acest tip de viață se va dovedi imposibil de atins in contextul actual . 

In marile orase ale lumii odată cu afluxul de locuitori noi și din ce în ce mai săraci, orașele recurg la un repertoriu tot mai elaborat de negare în fața unor probleme în creștere. Locuitorii care "supraîncărcă sistemul" sunt din ce în ce mai refuzați accesul la infrastructurile administrative ale orașelor, forțându-i într-o situație în care oficial nu există.

Teritorii din Favela din Rio trăiesc într-o stare de excepție, au negat drepturile civice ale "rezidenților oficiali" ai Rio; Muncitorii imigranți ai Moscovei nu sunt socotiți ca făcând parte din populația Moscovei; Și prin sistemul Hukou din China, un locuitor al orașului este un "drept de naștere" care neagă mulți dintre locuitorii din orașul rural din China de dreptul de a locui în oraș în mod legal.

În urma unui aflux masiv în orașe, suntem martorii apariției unui nou "cosmoproletariat"

Aceste comunități constituie din ce în ce mai mult o clasă proprie, cu o economie necunoscută de statisticile oficiale și fără influență politică. Și astfel, în urma unui aflux masiv în orașe, suntem martorii apariției unui alt fel de "cetățean al lumii" .

Cu toate acestea, dacă puterea este în cele din urmă o chestiune de număr, ce se va întâmpla atunci când numărul de oameni a căror existență este în mod oficial negat de sistem (și totuși după ce depinde sistemul în cele din urmă depinde) ajunge la o masă critică suficient de mare pentru a rivaliza pe cei care au Le-a refuzat accesul?

Care va fi moștenirea politică a celor ignorați de sistemele noastre administrative colective? Poate o forță politică să fie construită de oameni care nu există în mod oficial?

În secolul al XIX-lea, descrierea lui Friedrich Engel despre condițiile de viață ale săracilor activi ai Angliei duce în cele din urmă la o teorie politică care ar modifica radical peisajul geopolitic al secolului următor. Ca o consecință, secolul al XX-lea a devenit o situație precară între ideologiile politice concurente, unde economiile de frunte ale Occidentului au fost contestate în mod sistematic de ademenirea unei ideologii alternative sub forma comunismului care căuta și găsește sprijinul celor lăsați în urmă: În Coreea, Asia de Sud-Est, și mai târziu în America Latină și Africa

Metropola este acum proprietatea "lumii a treia"

Următoarea rundă a acestei bătălii ideologice se va desfășura nu peste continente, ci peste orașe. Provocarea va veni de la cine va putea să galvanizeze sprijinul tuturor celor care au negat o voce în condiția urbană.

În mai puțin de 10 ani, cele mai mari orașe din lume vor fi situate în afara Occidentului. Din cele 33 de megalopolisuri prognozate în 2020, 28 vor fi situate în țările cel mai puțin dezvoltate din lume. Metropola, odată cu zenitul civilizației occidentale, este acum proprietatea "lumii a treia".

Acest lucru poate fi interpretat ca un semn al emancipării, dar care beneficiază de fapt? Chiar dacă economiile statelor mai sărace par să înflorească un decalaj cu cele mai bogate, inegalitățile dintre indivizi în cadrul statelor au crescut doar.

În ciuda unui număr din ce în ce mai mare de teorii care încearcă să ne convingă de contrariul, mișcarea mondială către oraș nu înseamnă o situație profitabilă. Pe măsură ce globalizarea a exportat condițiile metropolitane în lumea a treia, ea a importat, de asemenea, condițiile treia lume în metropolă. În devenirea urbană nu am depășit inegalitățile fundamentale ale sistemului nostru economic. Tot ce am făcut este să dăm luptelor vechi o nouă arenă.

Au apărut noi coaliții academice și de afaceri. Există o mulțime de discuții despre "orașul inteligent". Acum putem vedea locuitorii favelei sau muncitorii ilegali din Moscova pe un ecran de calculator, să le studiem modelele informale și să prezică, probabil, când vor să facă probleme. Cu toate acestea, în nici un fel, vizibilitatea lor nu reprezintă un pas către orice recunoaștere reală a cetățeniei și tot ceea ce poate veni cu aceasta.

"Orașul inteligent" permite sferei politice să facă un act Houdini

De fapt, se pare că "orașul inteligent" ne orbeste cel mai mult la posibilitatea unei acțiuni politice. Permite sferei politice să facă un act Houdini, unde simularea nesfârșită a realității permite, de asemenea, amânarea infinită a opțiunilor politice.

Orașele sunt noul spațiu exterior, nu mai suntem creația noastră - pentru noi, pentru noi - asupra căreia vom exercita voința, ci și un fenomen străin care ni se întâmplă pur și simplu. Nu mai intervenim în comportamentul lor. În cel mai bun caz le putem studia ca și cum vom studia vremea.

Întrebarea adevărată este: cât mai mult putem evita chestiunea responsabilității politice? Prin simpla observare a consecințelor propriilor noastre acțiuni alături de dezastrele naturale (și la același nivel cu cele naturale), am stabilit în mod inevitabil orașul pe un curs de a deveni unul. 

Preluare Dezeen - Opinions 

  • /