HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

ÎN NOIEMBRIE SE DĂ STARTUL PROGRAMELOR CASA VERDE ȘI CASA VERDE PLUS

Luna noiembrie va fi punctul 0 pentru acest an al programelor Casa Verde și Casa Verde Plus, conform declarațiilor domnului Viorel Lascu, Secretar de Stat în Ministerul Mediului. Aceste două programe urmează să fie derulate prin Administrația Fondului de Mediu și vor putea deveni o oportunitate interesantă pentru românii care vor să-și eficientizeze energetic locuințele.

Reprezentatul Ministerului Mediului a susținut o conferință de presă în care a dat asigurări că luna noiembrie este un termen realist pentru lansarea celor două programe. Sursa de finanțare există, Administrația Fondului de Mediu, având în acest an cea mai mare colectare din istoria instituției. Așadar, în curând românii vor putea aplica pentru intrarea în Casa Verde.

O noutate vine din partea programului Casa Verde Plus care se adresează autorităților locale, având ca țintă finanțarea implementării de proiecte de energie verde pentru școli, spitale și alte clădiri de interes aflate în administrația autorităților locale. Un aspect foarte important este componenta de cofinanțare a proiectelor, cu avantajul prefinanțării de 30%.

Programele au fost anunțate cu mai multe luni în urmă, dar au întârziat din cauza unei lipse de organizare și a unei „slăbiciuni” manifestate de Administrația Fondului de Mediu care a fost oarecum copleșită de logistica necesară implementării unor proiecte de asemenea anvergură.

”În momentul în care am început să scoatem fiecare ghid în consultare, am constatat că nu avem de fapt fundamentul. Hai să modificăm ordonanţa de urgenţă de funcţionare a AFM-ului, apoi au venit hotărâri de guvern ca să poţi da prefinanţare etc. Pe urmă, Casa Verde Plus, elementele de noutate legate de deschiderea spre materiale eco atestate, deci nu orice fel de material, şi pentru că aici intervin societăţi comerciale, am avut iarăşi dificultăţi legate de schemele de finanţare care se aplică, se merge pe minimis, pe alte scheme de competitivitate şi astea necesită multe avize de la Consiliul Concurenţei, de la Comisia Europeană şamd. Şi de aici întârzierile”, a mai adăugat secretarul de stat, Viorel Lascu, preluat de dezvoltatorimobiliar.ro.

În ceea ce privește bugetul disponibil, acesta ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populației. Persoanele fizice sunt eligibile pentru finanțări de până la 6.000 de lei pentru montarea de panouri solare pentru apă caldă menajeră, respectiv până la acoperirea integrală a costurilor. Achiziția de pompe de căldură de către persoane fizice merge până la o finanțare de 8.000 de lei, ceea ce reprezintă 70-80% din costurile totale.

Preluare - sodolescu.ro

  • /