HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

Free Private Cities -Orasele Private

Concept 

Orașele private private reprezintă următorul pas al evolutiei conceptului de oras  în zonele economice cu o dezvoltare speciale. Imaginați-vă că o companie privată vă oferă serviciile de bază ale unui stat, protecția vieții, a libertății și a proprietății, într-un anumit teritoriu. Plătiți o sumă bazată pe cheltuieli pentru aceste servicii. În afară de asta, ești liber "să faci cum alegi". Drepturile și obligațiile dvs. sunt stabilite într-un contract cu furnizorul de servicii . Conflictele referitoare la interpretarea sa merg la o curte de arbitraj independenta de entitatea privata. Astfel, sunteți parte contractantă pe picior de egalitate cu o poziție juridică securizată, în loc să vă supuneți capriciilor politice din ce în ce mai complexe si schimbatore, conceptul de oras privat propune delegarea intregului spectru de servicii solciale si de administrare catre o entitate privata, oricine poate adera la acest concept doar doar dacă utilizatorului ii place oferta prezentata . 

Teritoriu 

Pentru a iniția acest proiect, trebuie asigurată o anumită autonomie față de suveranitățile existente. Nu trebuie să implice independența teritorială, ci trebuie să includă și dreptul de a reglementa afacerile interne ale orașului. Înființarea unor Orașe Private libere necesită, așadar, mai întâi un acord cu un stat existent. Astfel, statul-gazdă acordă operatorului dreptul de a înființa o Cetate Liberă privată și de a-și stabili propriile reguli într-un teritoriu definit, în mod ideal cu acces la mare și anterior nelocuit. Există deja precedente care functioneaza bine  pentru importul de sisteme juridice străine, cum ar fi zonele economice speciale Dubai International Financial Centre și Abu Dhabi Global Market. Dacă astfel de structuri se formează într-o zonă subdezvoltată sau nepopulată anterior, aceasta ar reprezenta un câștig semnificativ pentru națiunea gazdă: mai multe locuri de muncă, mai multe afaceri, mai multe investiții, de asemenea, în zonele adiacente. Cerințele speciale ale națiunii gazdă sunt întotdeauna negociabile, atâta timp cât dreptul de autoreglementare a afacerilor interne rămâne în vigoare.

Mod de operare

Orașele private gratuite oferă servicii de guvernare de nivel mondial, gestionate de o întreprindere privată orientată spre profit ca operator. Pentru o contribuție anuală, operatorul garantează protecția vieții, a libertății și a proprietății. Aceasta poate include o infrastructură de bază, poliția, pompieri, salvarea de urgență, un cadru juridic și o jurisdicție independentă care să permită locuitorilor să rezolve conflictele și să-și recupereze nemulțumirile printr-o procedură reglementată. Fiecare rezident primește un "contract de rezident" în scris care reglementează drepturile și obligațiile reciproce, ținând cont de cerințele speciale ale națiunii gazdă. Astfel de oferte trebuie să fie atractive - altfel nu vor exista clienți. Motivul de profit oferă stimulentul de a trata clienții bine și de a utiliza cu atenție resursele disponibile. Orașele private libere și regulile lor pot fi diferite în funcție de diferitele grupuri țintă.

  • /