HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

Ferma Urbana Pasona

Pe măsură ce oamenii tineri migrează spre orașe în număr tot mai mare, rezultă și o creștere în preocuparea pentru viitorul agriculturii. Prototipurile pentru zonele urbane sunt fermele verticale avand în vedere creșterea urbană proiectată, fiind o prognoză probabilă pentru viitorul nostru.

Cea mai mare fermă urbană din Japonia se regăseste în birourile Pasona, unde viitorul agriculturii se dezvoltă într-o clădire cu o suprafaţă de 20 000 mp construită în urmă cu 50 de ani, în care au fost adaptate atât interiorul, cât şi exteriorul nevoilor specifice ale companiei, în aşa fel încât fiecare colţ să transmită valorile sale fundamentale. Faţada verde, grădina luxuriantă de pe acoperiş şi amenajările de agricultură urbană de la interior sunt cele mai semnificative exemple în acest sens.

Produsele alimentare cultivate în birouri nu sunt menite să hrănească doar angajații din Pasona, ci Kono Designs, firma de arhitectură din spatele proiectului, a dorit ca acest nou tip de birou să inspire tinerii către agricultură și, chiar să revigorareze zonele rurale.

Faţada ventilată este adusă la viaţă prin multitudinea de flori de sezon şi a portocalilor plantaţi în balcoanele cu o adâncime de aproape un metru, care au un rol important în umbrirea şi izolarea clădirii, permiţând totodată un aport de aer proaspăt în interior prin intermediul ferestrelor. Deşi soluţia adoptată a însemnat micşorarea spaţiului util, câştigurile companiei au crescut prin crearea unui mediu de lucru sănătos şi prietenos. Din punct de vedere estetic, faţada reprezintă un mijloc eficient de comunicare a preocu­părilor companiei pentru sustenabilitate, iar schimbările pe care le suferă de la un sezon la altul sunt dovada pentru dinamismul cu care operează.

Mai mult, înfăşurarea faţadei într-un grilaj metalic cu rol de suport pentru plante oferă o imagine ordonată peretelui organic. Sediul Pasona oferă angajaţilor un contact permanent cu agricultura, ceea ce asigură o îmbunătăţire a stării lor generale. Calitatea aerului din acest spaţiu poate mări producti­vitatea cu 12%, reduce simptomele de disconfort cu 23% şi implicit lipsa randamentului. În plus, cei care lucrează aici sunt implicaţi în mod direct în procesul de cultivare, fiind încurajate astfel interacţiunea socială şi munca în echipă. 

Într-o țară bazată în special pe importuri, în care locurile de muncă pentru fermieri sunt în continuă scădere, cladirea Pasona își propune în primul rând promovarea sectorului agricol și nu doar crearea unui mediu sănătos pentru angajați.

Astfel compania organizează o serie de cursuri în vede­rea formării unei noi generaţii de fermieri care să înţeleagă avantajele agriculturii urbane având efecte asupra unei comunităţi mult mai largi.

preluare Dezvoltator Imobiliar 

  • /