HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

Dezvoltare urbana dystopica in Mexic- Failed architecture

În anii 2000, guvernul mexican a lansat un proiect ambițios de a construi locuințe la prețuri accesibile pentru milioane de cetățeni ai țării.  Guvernul a cheltuit în cele din urmă peste 100 de miliarde de dolari pe sute de dezvoltări de locuințe, însă programul a fost afectat de corupție, planificare proastă și metode de construcție zdrobitoare. Chiar și astăzi, multe dintre dezvoltări nu au sisteme de alimentare cu apă curentă sau canalizare.

Fotograful arhitectural mexican Jorge Taboada a observat pentru prima oară aceste evoluții care au apărut în suburbiile din jurul  Monterrey, în urmă cu câțiva ani. El a fost lovit de mărimea și uniformitatea lor, care a devenit evidenta mai ales de la inaltime . 

"Aceasta este o realitate deranjantă care nu poate fi văzută de la nivelul solului", spune Taboada, referindu-se la construcțiile îngrădite, extrem de monotone. "Am descoperit aceste case cu venituri mici, construite de mii de oameni în suburbiile principalelor orașe industriale din Mexic, și am început să le documentez". Lucrările lui Taboada vor fi expuse în iulie, ca parte a unui spectacol de grup la Triennale de Fotografie din Hamburg.

Taboada a strudiat  arhitectura la Institutul de Tehnologie și Învățământ Superior din Monterrey la mijlocul anilor 1990, mai târziu combinând această pregătire cu pasiunea sa pentru fotografie, pentru a deveni unul dintre cei mai buni fotografi arhitecturali ai orașului. Ultima sa serie, "Alta Densidad (High Density)", prezintă fotografii de anvergură în format mare de dezvoltări de locuințe din întreaga țară, preluate din elicoptere. De sus, rândurile nesfârșite ale caselor de identitate au o estetică vizuală SimCity-esque. Și, deși imaginile posedă un fel de frumusețe abstractă, op-art, Taboada subliniază faptul că geometrii riguroase le dezvăluie o indiferență față de nevoile umane.

"Pe de o parte, văd frumusețea acestei arhitecturi - peisaje monocromatice, formele fractale", spune el. "Dar atunci cred că există oameni care locuiesc acolo și care suferă consecințele depersonalizării locuințelor." Companiile mari de construcții, fără reglementări adecvate din partea guvernului, au construit parcuri mici și inexistente și zone de recreere, mici cuburi de beton , foarte cald în timpul verii și fără backyards. Eu îi numesc paradisuri sinistre. "

preluare WIRED.com 

  • /