HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

Comparatie intre solutiile de izolare termica a casei

Materiale ecologice de izolare termica

Pentru a face o comparatie intre materiale de izolare, trebuie sa stim care sunt parametrii utilizati pentru masurarea si compararea calitatii solutiilor de izolare termica.

Parametrii de masurare a solutiilor de izolare termica utilizati sunt: conductivitatea termica (k or λ) si rezistenta termica(valoarea-R).

Cand evaluam o solutie de izolare termica, toate elementele solutiei trebuie luate in calcul. De exemplu, pentru un perete cu suprafata interna+bloc ceramic+vata minerala+spatiu cu aer+suprafata exterioara, valoare R pentru fiecare componenta trebuie considerata.

Materiale de constructie termoizolatoare

Deja stii ca polistirenul expandat sau extrudat, este folosit la izolarea cladirilor, dar este cel mai bun material izolator?

Este intrebarea la care m-am gandit, cand am luat in calcul izolarea termica a casei de la tara.

Mi-am inceput cautarile materialelor termoizolante, pe site-urile internationale, gandindu-ma ca voi gasi materiale informative de calitate si am gasit o pledoarie de informatii de calitate si materiale de constructie si izolare inovatoare.

Daca nu ai o casa deja construita/cumparata, am descoperit cateva materiale de constructie cu proprietati izolatoare cu care eu mi-as construi o casa.

Francezii de la Thermibloc, au creat un bloc din aschii de lemn mineralizate in proportie de 80%, in care incorporeaza diferite tipuri de materiale termoizolatoare, de la polistiren expandat si grafitat la vata minerala bazaltica.

thermibloc-blocuri-constructie-cu-termoizolatie

Blocurile de constructie Termibloc au o latime maxima de 38cm , inaltime de 25cm si o lungime de 100cm, cu patru blocuri construiesti 1 metru patrat, cu siguranta marimea lor mareste viteza de constructie cu cateva zeci de procente.

Fiecare bloc este format din 2 parti, ambele cu o structura din celule.

Primele cavitati, sunt locate la exteriorul blocului Thermibloc, in care se introduc materialele termoizolatoare :vata minerala, polistiren expandat simplu si polistiren expandat si grafitat.

In Cavitatile interioare se introduc cablurile retelelor de electricitate, tevile de apa etc., peste care se toarna un perete de beton.

Performanta peretelui din blocurilor Thermibloc este superioara celei unui perete conventional si depinde de materialul izolator care se foloseste pentru a umple cavitatile exterioare.

inertia termica a blocurilor thermibloc

Inertia termica a peretului

Performanta termica maxima a thermiblocurilor cu polistiren grafitat este de 0,16 (conductibilitatea) si rezistenta termica 2,375 pentru blocurile N38/19(cu o grosime de 38 cm).

Un alt tip de perete cu rezistenta termica foarte buna, cu care poti sa construiesti o casa pasiva este peretele Energiehome.

energiehome tipuri de pereti termoizolatori

Pentru constructie folosesc 2 tipuri de pereti din aceleasi materiale termoizolante(polistiren expandat si grafitat si Rockwool-vata minerala), dar cu diferite grosimi, plus o folie de vapori, 2 parti din fibre de gips(nu am gasit mai multe informatii despre acest material), toate ansamblate pe un cadru de lemn.

Peretele numit pasiv, are un coefient de transfer al caldurii de 0,1, care satisface cerintele unei case pasive, sau perete premium cu un coeficient de 0,14.

Firmele care construiesc case cu acest tip de pereti fac parte dintr-o retea europeana, iar cea mai apropiata de noi este in Ungaria(avantaj pentru cei care vor sa-si construiasca o casa in vestul tarii).

Materialele de constructie Thermibloc si peretele pasiv sunt excelente pentru construirea unei case confortabile si cu un consum mic de energie, inconvenientul este ca aceste materiale se gasesc la distante mari, de locatia in care ne-am construi noi casele.

Poate te intrebi cum m-am intrebat si eu, dar pe meleagurile noastre ce materiale termoizolante se gasesc, pentru construirea unei case?

Blocuri ceramice

Avem blocurile ceramice Porotherm, cu locas de mortar de la Wienerberger, cu o latime de 38cm si un o conductivitate termica foarte buna de 0,14.

caramida ceramica Porotherm

Caramida Porotherm trebuie udata, pentru a obtine o anumita umiditate la punerea in opera, daca trebuie udate fiecare caramida in parte, creste timpul de lucru si costul de construire.

Daca doresti o izolare termica mai buna, va trebuie sa adaugi izolare suplimentara la interior sau exterior.

Dupa spusele celor de la Wienerberger caramida Porotherm 38sth, ofera cea mai buna conductivitate termica, comparativ cu blocurile ceramice disponibile pe piata romaneasca.

Winerberger produce si blocuri ceramice de 45cm, denumite Porotherm 45 S P+E (S=seismic P=patentat E=economic), dar nu pentru piata romaneasca; poate le produc in fabrica din Ungaria, ar fi bine de stiut.

Mai exista si alte tipuri de caramizi ceramice, de exemplu de la Brikston, sau Cemacom (caramizile Evoceramic).

Astazi 28/06/2016, un cititorul al blogului m-a contactat prin aplicatia de chat​, dorea un sfat in privinta caramizilor Evoceramic cu o grosime de 44cm si un coeficient termic declarat de 0.139, i-am spus parearea mea si am inceput sa citesc materialele de pe site-ul Cemacom, unde am descoperit un informatie surprinzatoare...as putea sa-i spun.

Am aflat, ca acest tip de caramizi Evoceramic sunt caramizi inteligente!

Intr-unul dintre pliante suntem indemnati sa construim inteligent cu caramizile inteligente Evoceramic, deci cine este inteligent? Eu sau caramizile? Intrebarea este retorica, evident caramizile sunt mai inteligente.

De acum nu voi mai putea sa spun: "Esti prost ca o caramida!",sunt nevoit sa adaptez, voi spune "Esti inteligent ca o caramida!"​...

Am verificat de doua ori, poate au incorporat nano-senzori, dar nu am gasit informatii despre existenta lor, deci, cum sunt astea inteligente, poate ma lamureste cineva in comentarii.​

Un alt bloc ceramic cu calitati termice excelente este Klimabloc iBloc 50, numarul 50 este dat de marimea lui, 50 de cm! Wow, un perete de 50cm latime, oare nu e prea mult? Cu siguranta nu, in combinatie cu o tencuiala de 4 cm din canepa sau fibre minerale, valoarea conductivitatii termice scade la 0,13w/m2k.

Caramizi ceramice Klimabloc ibloc 50

Am putea spune ca aerul conditionat este inclus in blocurile ceramice iBloc 50, am avea veri racoroase in casa:)

Livreaza in Germania, Italia, Polonia, Cehia si Austria, dar au si o fabrica in Serbia care acopera si piata din Bulgaria.

Le-am putea comanda cu livrare in Ruse si cu un camion transportate rapid in Bucuresti.

Deasemenea fabrica din Serbia creeaza si pereti din aceste blocuri ceramice, cu care se poate ridica o casa intr-o zi.

Blocurile ceramice Klimabloc se lipesc intre ele printr-un adeziv inovativ(sau mortar la alegere), care permite o viteza de lucru cu 50% mai mare si o temperatura minima procesare de -5C, utilizand acest adeziv special umiditatea din pereti este evitata.

Adezivul rezista la temperaturi intre -40C si +100C.

Blocuri de BCA

Dar daca comparam blocurile ceramice cu BCA-ul de la Celco?

BCA-ul de la Celco cu o densitate de 400kg/m cub, are o conductivitate termica de doar 0.10± 0,01, mai buna decat indicele de conductivitate termica al caramizilor Porotherm.

Orice s-ar spune despre BCA, ca este materialul de constructie al saracului, cred ca este o optiune viabila pentru constructia unei case, cu un consum mic de energie.

Materiale de izolare pentru pereti exteriori

Spuma de resina Webertherm Ultra 22(un derivata al bachelitei) este utilizata pentru proprietatile ei termoizolatoare, cu performante mai bune decat ale polisitirenului expandat fara grafit.

panou din spuma de rasina

Spuma de rasina de la Weber, are o conductibilitate termica de 0,022w/mk.

Are rezistenta buna la foc si este un material certificat energetic.

Un alt tip de material izolator creat dintr-un derivat de bachelita se numeste Phenoterm, are o conductivitate termica de 0,017-0,018 w/mk si o plaja de temperatura pentru utilizare intre -196 si 130/250(pentru o perioada scurta).

termoizolatie Phenoterm

Deasemenea si BASF produce un material termoizolator asemanator numit Basotect.

Materialul utilizat cel mai frecvent in Romania este polistirenul expandat, probabil pentru ca este mai ieftin.

polistiren expandat

Dar oare ieftin inseamna si bun?

Din informatiile pe care le-am adunat din diferite surse de pe internet se pare ca nu are o rezistenta termica prea buna la temperaturi mici, izoleaza bine doar la temperaturi mai ridicate si se pare ca emana un fel de inoni negativi (dupa spusele unui constructor, care a citi un studiu al INCERC Cluj; am cautat studiul in arhiva INCERC, dar nu l-am gasit).

Iar sistemul de prindere a placilor nu este dintre cele mai simple.

O firma din UK a creat un sistem de prindere si un design special pentru placile de polistiren expandat, sistemul unic de prindere R-etro micsorea puntile termice, scade timpul de executie pentru profesionisti sau constructori amatori, sistemul integrat de fixare este superior sistemului cu adeziv si creeeaza o suprafata nivelata.

termosistem cu polistiren expandat

Odata cu avansul tehnologic s-a trecut la crearea de placi de polistiren cu adaos de grafit(o forma naturala de carbon), astfel s-au obtinut placi cu un coeficient termic mai bun(cu aproximativ 20%, dar se pare ca este discutabil procentul), comparativ cu placile de polistiren expandat simple.

Pe piata se gasesc placi de polistiren expandat cu adaos de praf de grafit de la Austrothem , CaparolRomatermitHirschAmvic(probabil lista producatorilor nu este completa).

Un alt tip de placi termoizolatoare din polistiren, sunt placile de polistiren expandat cu adaos de poliuretan care au un coeficient termic de 0,024/0,025 (W/mK) în funcție de grosime, comparativ cu placile de polistiren expandat si grafitat care are un coeficient de 0,032 W/mK, placile cu miez de poliuretan au un coeficient mai bun.

placa din polistiren cu miez din poliuretan

Dar ar fi o alternativa financiara mai buna, la placile izolatoare de polistiren expandat si grafitat? Am cautat pretul pentru placile de polistiren cu miez de poliuretan, dar nu am gasit unu', voi contacta producatorul, pentru a obtine o lista de distribuitori si preturi.

Alt material uzual (probabil nu la fel de uzual ca si polistirenul expandat), utilizat in izolarea termica a peretilor exteriori, a mansardei si acoperisului este vata minerala bazaltica.

O investitie buna ar fi vata minerala bazaltica de la Rockwool si anume sistemul de fatada Frontrock MAX E Dual Density cu un conductivitate termica declarata de 0,036W/mk si o resistenta termica de 3,30 la o grosime de 120mm, cu amortizare in 2 ani(informatii gasite pe siteul Rockwool Romania). 

Oare cum au calculat amortizarea in doi ani? Personal nu am gasit informatii despre un material izolator cu o grosime de 120mm, care sa se amortizeze in 2 ani, si am citit zeci de materiale.

rockwool dual density vata mineral bazaltica

Termoizolatia cu vata bazaltica functioneaza atat pe timpul anotimpului rece cat si pe timpul verii, comparativ cu panourile de polistiren expandat care au o rezistenta termica mai scazuta in anotimpul rece(asa declara producatorul, cei de la YTONG se pare ca nu sunt de acord cu o astfel de declaratie)

Am facut o cercetare extinsa pentru a gasi cat mai multe materiale de termoizolare, am cautat produse si pe piata internationala(unele fiind foarte tentante pentru import, cel putin pentru casa proprie), dar oare cat de mare este interesul romanilor pentru urmatoarele materiale de izolare:

  • Polistiren Expandat
  • Polistiren expandat si grafitat
  • Vata bazaltica
  • Spuma poliuretanica
  • Polistiren extrudat

 

Nivelul de interes pentru cateva materiale termoizolante

Sunt uimit!, vata minerala bazaltica este mai cautata comparativ cu polistirenul expandat..., am introdus si alte materiale in unealta de analiza a interesului, precum multiporul, izolatia cu celuloza sau placile poliizocianurat, dar interesul pentru aceste materiale este foarte mic in comparatie cu polistirenul extrudat sau vata bazaltica.

Pentru izolatia termica exterioara, se pot utiliza si placile minerale izolatoare Multipor de la YTONG, cu o durata de viata de 50 de ani si o conductivitate termica de 0,045, la o grosime de 125mm valoare rezistentei termice este 2,78, cat al unui perete exterior. Au sistem de prindere facil, care protejeaza structura zidariei.

multipor termoizolare

Tencuile "termoizolante"

Am observat in ultima perioada o creste a promovarii tencuielilor "termoizolatoare" (online si la targuri din domeniul constructiilor sau imobiliare), probabil te intrebi de ce am pus intre ghilimele termoizolatoare, ei bine pentru ca nu pot fi considerate termoizolatoare.

​Nu mentionez aici numele lor, dar am scris despre o astfel de tencuiala in articolul extins pe care-l poti descarca.

​Te invit sa facem impreuna un calcul, sa aflam care este rezistenta termica a unui perete tencuit cu o astfel de mortar "termoizolator".

Sa presupunem ca avem o casa construit din perete de caramida plina cu o grosime de 25cm, coeficientul termic (valoare lambda) este de 0.8, rezistenta termica teoretica ar fi 0,47.

Un perete cu rezistenta termica de 0,47 ofera o izolare termica de nivel foarte slab.

Ne-am decis sa tencuim peretii casei cu un mortar "termoizolant", care are coeficientul termic de 0,056 si vom aplica un strat de 2 cm.

Valoare rezistentei termice a stratului de 2 cm este de ​0,35.

Adunam cele doua valori ale rezistentelor termice 0,47+0.35​ si obtinem valoarea rezistentei termice teoretice de 0,82, valoare care se incadreaza la nivelul de izolare slab.

Stratul de mortar fiind subtire nu va creste rezistenta termica a peretelui astfel incat sa obtinem o izolare termica cel putin de nivel mediu, fara sa avem pretentia "exagerata" de a obtine o izolare de nivel bun...

Un strat de mortar gros de 2 cm este echivalentul aproximativ al 1,5 cm de vata minerala bazaltica. 

Pretul unui mp de tencuila "termoizolanta" este de ~25euro, la acest pret ne-am putea izola casa cu un strat de vata minerala bazaltica cu o grosime intre 14 si 16cm.

Un start de 14 cm de vata bazaltica are rezistenta termica teoretica 3,27, de 10 ori mai mare decat a tencuielii "termoizolante", astfel obtinem un nivel bun de izolare termica.

Vata minerala nu este singurul material pe care l-am putea utiliza, l-am utilizat ca si exemplu.

​Un carcotas ar putea sa argumenteze ca tencuiala ne protejeaza de igrasie, ei bine permite-mi sa am retineri in aceasta privinta, fara o ventilatie buna igrasia va apare pe la colturi, in spatele mobilei sau in spatele aragazului (daca este situat langa peretele exterior).

Fara o ventilatie corespunzatoare umiditatea va duce la aparitia mucegaiului pe peretii mai reci, in orice tip de casa, fara izolatie sau casa pasiva, ventilatia este esentiala.

Totusi acest tip de tencuiala este una mai buna comparativ cu o tencuiala obisnuita.​

Depinde daca doresti o tencuiala mai buna sau o izolare mai buna...​

Mentiuni materiale de termoizolare

Placi termoizolatoare din stuff cu o Conductivitate termică =0.056W /mK

panou din stuf

Stuful este un material natural foarte bun izolator termic, problema lui este ca e inflamabil(clasa E), eu nu l-as utiliza pentru termoizolare.

Stuful nu este singurul material termoizolator organic, exista o multime de alte materiale cu un coeficient termic si proprietati de izolare mai bune.

Un material de izolare al viitorului(in utilizarea pentru termoizolarea casei), care acum este utilizat pe scara mai larga la izolarea frigiderelor/congelatoarelor, sunt placile termoizolante cu vacum.

Placile de termoizolare cu vacum Optim-R de la Kingspan, au un coeficient de conductivitate termica de doar 0.007, cu o grosime cuprinsa intre 20 si 60mm, sunt solutia ideala pentru locatia care nu permite utilizarea altor materiale de termoizolare.

panouri Optim cu vacuum

Cu siguranta, vor fi o solutie de izolare de luat in considerare, odata cu producerea in masa si de mai multi producatori.

Intrebari cu raspuns de la cititori <>

Concluzie

Avem la dispozitie o multime de materiale de constructie termoizolatoare si solutii de izolare a peretilor exteriori dintre care sa alegem; desi sunt multe tipuri de materiale, am reusit sa le gasim, pe cele care un coeficient de conductivitate termica bun si care isi indeplinesc functia indiferent de anotimp.

Ce materiale de constructie termoizolante sau solutii de izolare termica, dupa construirea casei vei folosi?

sursa articol domu.ro

  • /