HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

Articol in Monitorul de Dudesti despre amenajarea Parcului Central -Dudestii Vechi

Ideea de baza, care a generat aceasta propunere de investitie este crearea de noi zone de recreere si petrecere a timpului liber in localitatea Dudestii Vechi . 

Dotarile majore pentru agrement sunt concentrate in zona raului Aranca  cu terenuri pentru practicarea diferitelor sporturi in aer liber (existente ) zona de promenada , relaxare , platou pentru diferite activitati sociale , piste pentru biciclete si spatii pentru copii si adulti , sport in aer liber , sporturi pentru adolescenti in aer liber si zone de legatura intre arterele principale de circulatie care marginesc zona studiata .  In localitatea Dudestii Vechi lipsesc spatiile pentru petrecerea timpului liber prin plimbari, drumetii, mers cu bicicleta, locuri pentru  piknic si activitati sportive desfasurate in aer liber . 

Conceptul pentru propunerea de reamenajare a parcului si a unor zone centrale a pornit de la identificarea unor puncte de legatura ca si traseu si scurtarea distantelor dintre arterele principale de circulatie in vederea  crearii  de noi trasee pietonale si pentru biciclate in zona podului peste Aranca . 

Parcul central este gandit ca si o mare zona de promenada care se desfasoara pe malul raului si pune in evidenta zona de mal a raului Aranca , promenada pe care se vor desfasura atat traseele pietonale cat si pistele pentru biciclete . Intreaga zona pietonala vi fi marginita de zone cu functiuni prestabilite care vor ingloba diferite tipuri de activitati de tip “outdoor” , de la zone dedicate recreerii pana la zone dedicate activitatiilor sportive si spatii de joaca atat pentru cei mici cat si pentru cei mai in varsta . 

Configuratia actuala a parcului cu terenul de sport existent se va pastra doar ca in jurul acestora vor aparea noi zone pentru activitati sportive si nu numai dupa ce se vor face lucrarile de sistematizare si amenajare a terenului . 

Pe alea principala prin parc vom avea amplasatate si o zone care poate functiona si ca si o piata deschisa sau un spatiu pentru evenimete culturale , spatiu care se va lega de fatada din spate a cladirii care apartine primariei pentru a putea crea o viitoare legatura cu aceasta . Zona dedicata avenimentelor se va deschide catre malul raului si va putea acomoda   banci si scaune in cazul unui concert sau eveniment in aer liber . 

Paralel cu aceasta zone vom aavea un alt spatiu dedicat culturii un spatiu care poate sa functioneze ca si o galerie de arta in aer liber si in acelasi timp sa fie si o zona de expunere a unei statui cu semnificatie istorica pentru intreaga coumintate . La punctul de intalnire dintre alea principala si cea secundara care vine de langa cladirea primariei se va amplasa o fantana arteziana sau un grup statar care sa marcheze intersectia dintre acestea . 

Conceptul general este de parc tactic , mai exact un parc care sa produca un impact social prin tipurile de functiuni si legaturi contextuale care le ofera comunitatii din Dudesti . Functiunile mixte si amplasarea acestora in cadrul amenajarii peisagere vor genera o noua zona centrala in comuna Dudesti , zona care va avea un spectru larg de activitati si tipuri de spatii dedicate tuturor varstelor . 

O asemena investitie ar putea duce la dezvoltarea zonei centrale si poate fi considerata o investitie in intreaga coumintate , parcul functionand ca si un “living room “ al comunei Dudesti , un spatiu in care sa se poata desfasura de la activitati comerciale la activitati sportive , jocuri pentru cei mari si mici cat si activitati culturale  . 

Din punct de vedere arhitectural si al amenajarii peisagere parcul va avea o topometrie uniforma cu zone in care vom avea denivelari de teren gandite pentru a produce separare si intimitate intre anumite zone . Spatiile verzi vor fi nelipsite si vor ocupa peste 60 % din suprafata totala a parcului . Vegetatia actuala va fi pastrata si la aceasta se vor adauga diferite tipuri de arbori si vegetatie de intalime mica , medie si mare in funtie de zona in care se vor amplasa si gradientul de umbrire care il vor oferi in perioada de vara spatii umbrite si protejate de soare pentru recreere . 

Raul Aranca va functiona pentru intreaga zona ca si un mare sistem de ventilatie care va “raci “ microclimatul din zona prin prezenta apei si a zonelor feritile din punct de vedere al biodiversitatii . 

Intreg proiectul este gandit ca si un punct de concentrare pentru o multitudine de activitati locale care momentan nu au un spatiu exclusi dedicat acestora . Flexibilitatea , comunitatea , legatura contextuala cu Raul Aranca si crearea de noi trasee prin localitatea reprezinta doar cateva principii care au stat la baza conceptului general al acestei amenajari peisagere gandita in jurul oamenilor ci nevoilor acestora .

  • /