HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

Arhitectura sustenabila

Conceptul de Arhitectura Sustenabila poate fi organizat in cateva arii de aplicabilitate. 
Aceste arii includ sustenabiliate, materiale, eficienta energetica, management corect al terenului si reducerea deseurilor.

Arhitectura Sustenabila, este un termen general ce descrie tehnici de proiectare constient-ecologice in domeniul Arhitecturii. In sensul larg, Arhitectura Sustenabila cauta sa minimizeze impactul negativ al cladirilor asupra mediului prin marirea eficientei si prin folosirea optima a materialelor, energiei si dezvoltarii spatiale. Mai simplu, ideea de sustenabilitate, sau proiectare ecologica, este de a ne asigura ca actiunile si deciziile pe care le luam azi nu impiedica oportunitatile generatiilor de maine.
Acest termen poate fi folosit pentru a descrie o abordare constienta din punct de vedere energetic si ecologic a proiectarii mediului construit.

» Energie sustenabila

 

Cladire low-energy: generic , o cladire low-energy este o cladire ce foloseste mai putina energie decat una obisnuita. Cladirile low-energy folosesc termoizolatii performante, ferestre eficiente din punct de vedere energetic, infiltrari minime de aer din exterior si ventilatie cu recuperator de caldura pentru scaderea consumului de energie pentru incalzire/racire. Ele pot folosi de asemena tehnici solare pasive ( confort termic interior stabil pe parcursul unui an ) sau tehnologii solare active ( tehnologii ce transforma energia solara in energie electrica si termica cu posibilitatea stocarii ei). Aceste cladiri pot utiliza tehnologii pentru recuperarea energiei termice ce se pierde la dus sau la spalatoarele de vase, iluminare fluorescenta si aparatura eficienta energetic.
Cladire zero-energy: termen general ce desemneaza o cladire cu consum zero de energie si zero emisii anuale de carbon. Cladirile zero-energy sunt cladiri autonome ce nu consuma energie din retea €“ toata energia necesara functionarii ei fiind produsa in-situ. Cladirile zero energy pot utiliza energia eoliana ( centrale eoliene ), geotermica (pompe de caldura), hidroelectrica ( microhidrocentrale) si solara ( panouri solare). 
Eficienta energetica de-a lungul intregii vieti a unei cladiri este cel mai important scop al Arhitecturii sustenabile.

 

» Eficienta sistemelor de incalzire, ventilatie si aer conditionat (IVAC)

 

Cel mai important si fezabil element al unei cladiri eficiente d.p.d.v. al sistemelor de incalzire, ventilatie si racire este sistemul de termoizolare. O cladire mai eficienta disipa mai putina energie in exterior dar poate cere o capacitate mai mare a sistemelor de ventilatie pentru eliminarea aerului interior viciat. 
Cantitati mari de energie sunt pierdute din cladiri prin apa, aer si deseuri. Tehnologiile in-situ de reciclare pot recaptura efectiv energia din deseuri, apa calda si aer viciat tranferand-o catre sistemele de apa rece proaspata sau aer proaspat. 
Situl sau orientarea cladirii au de asemenea un efect major asupra eficientei sistemelor IVAC.
Designul solar pasiv permite cladirii sa capteze si sa utilizeze eficient energia solara. In mod curent cladirile pasive solar folosesc materiale cu masa termica mare ,care retin caldura eficient si termoizolatie performanta ce previne pierderile de caldura.
In climatul cu patru anotimpuri, un sistem energetic integrat va creste eficienta cladirii atunci cand aceasta este termoizolata performant, cand este orientata corect pe teren, cand caldura este recapturata ( pentru a fi utilizata imediat sau stocata) si atunci cand sunt utilizate energii regenerabile.

 

» Sisteme de energii regenerabile si alternative

 

Panouri solare: sisteme solare active ce produc energie electrica (panouri fotovoltaice)

Centrale eoliene: sisteme ce transforma forta vantului in energie electrica. Potentialul energetic al unei turbine de vant este proportional cu patratul lungimii palelor si cu cubul vitezei la care acestea se invartesc.
Eficienta unei centrale eoliene depinde major de conditiile de vant din zona si de amplasamentul terenului. Din aceste motive, pentru ca o centrala eoliana sa fie eficienta trebuie instalata intr-o locatie ce primeste un aport constant de vant ( cu o medie de vant de 24 km/h ).
O centrala eoliana de scara mica, instalata pe acoperis, poate produce intre 10 si 25 % din energia electrica necesara unei locuinte de marime medie.

Incalzitoare de apa solare: sisteme domestice ce produc apa calda cu ajutorul energiei solare. Sistemele de incalzire solara pentru apa se compun din rezervoare de stocare si colectoare de energie solara ce sunt folosite pentru a incalzi apa.

Pompe de caldura: sisteme ce utilizeaza energia geotermala pentru a raci sau incalzi interiorul cladirii

Microcentrale hidroelectrice: sisteme ce utilizeaza forta apei pentru a genera electricitate

 

» Materiale de constructie sustenabile

Lemn, lana, hartie, argila, vermiculita, in, canepa, alge, pluta, nuca de cocos, bambus, calcar si piatra sunt doar citeva din materialele ce pot fi considerate sustenabile. Un material de constructie obtinut local poate fi considerat sustenabil.

» Componente organice volatile

Panza reciclata sau pudra de hartie folosite pentru termoizolatii pot fi considerate materiale de constructie cu impact ecologic mic, avand avantajul de a fi nontoxice. 
Produsele €œ green €œ sunt considerate a avea mai putine componente organice volatile ceea ce le face mai bune pentru sanatatea ocupantilor unei cladiri si mai sigure pentru mediu.

» Managementul deseurilor

Proiectarea sustenabila pune accent pe managementul deseurilor in-situ, incorporind lucruri cum ar fi sistemele grey-water ( reciclarea apei menajere uzate ) si toalete de compost pentru reducerea deseurilor.

 

» Managementul apei

Captarea apei de ploaie si reciclarea apelor menajere uzate sunt posibilitati de reducere a consumului de apa.

Odata perceputa ca neconventionala si nonstandard, ambele, organele guvernamentale si publicul larg accepta rapid Arhitectura Sustenabila ca o metoda de a construi cu mijloace logice si responsabilitate sociala.

sursa articol sectiunea79.ro

  • /