HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

Noile trenduri care transforma orasele -

Căile de navigație au fost odată inimile bătătorite ale orașelor noastre.

Ele purtau vasele încărcate cu mărfurile, comercianții și coloniștii care transformau si dezvoltau orasele planetei .

Cu toate acestea, tot ceea ce sa schimbat de acum 200 de ani, odată cu apariția revoluției industriale, întrucât orașele au devenit aglomerate, râurile au fost poluate cu deșeuri umane și industriale, devenind surse de boli; în același timp dezvoltarea căilor ferate a însemnat reducerea importantei căilor navigabile  acestea nu mai erau modul esențial de transport pe care au fost-o dată.

Rezultatul a fost că toate orașele lumii au acoperit râurile, forțându-le în canale sau tuneluri sub  oras in  zonele metropolitane nou dezvoltate 

Astăzi, căile navigabile din întreaga lume revin din nou in atentia urbanistilor, arhitectilor si municipalitatilor marilor orase . Caile navigabile nu mai sunt rute comerciale ci zone le leisure cu noi functiuni si plus valoare adusa oraselor actuale .

Într-o tendință cunoscută sub denumirea de "lumina zilei", orașele din Europa, Asia, America de Nord și Australia au inceput implementarea de strategii pentru scoaterea la lumina a acestor rauri urbane . 

Cele două orașe cele mai active au fost de departe Londra și Zurich.

Capitala britanică a fost cel mai mare oraș din lume în timpul revoluției industriale.

Ca urmare, în ciuda faptului că a fost faimos pentru râul Tamisa, zeci de râuri din Londra au fost acoperite sau transformate în canale în timpul epocii victoriene.

Unele dintre aceste râuri ascunse au străzi cunoscute pe plan mondial care se deplasează deasupra lor: Flota, Strandul.

Deși aceste șosele iconice sunt puțin probabil să fie rupte în curând, multe alte râuri din oraș au inceput sa vada lumina zilei .

Cel mai faimos proiect de restaurare a râurilor din Marea Britanie este curățarea râului Lea pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.

În același timp, mai mult de 17 km de alte căi navigabile au fost deschise în întreaga capitală din 2009.

Este o tendință repetată în Marea Britanie, cel mai recent exemplu de lumină naturală venind în centrul orașului Yorkshire din Sheffield.

În timp ce moștenirea industrială a Regatului Unit înseamnă că are o mulțime de râuri de de-culvert, este Zurich, cel mai mare oraș din Elveția, care a efectuat mai multe operatiuni de tip “Daylight”  decât oricare altul până în prezent.

Începând cu anii 1980, oficialii din Zurich au sprijinit Bachkonzept (Stream Concept), care caută  cât mai multe cursuri de apă acoperite in vederea trasformarii acestora in zone de leisure pentru oras . 

De ce este “daylight “ atât de popular?

Au existat doi mari  factori care au condus la diminuarea zilnică a râurilor ascunse din Zurich.

În primul rând, există o dorință publică de a recâștiga spațiile pierdute și de a îmbunătăți calitatea vieții în oraș.

În al doilea rând, există un stimulent economic: datorită faptului că apa curată curge prin râuri în loc de canale, înseamnă că mai puține ape curg spre lucrările de canalizare, reducând costurile de tratare a apelor reziduale.

Beneficiile sociale, de mediu și economice combinate explică de ce strategii de tip “daylight “ devin atât de populare în întreaga lume.

Pârâul Cheonggyecheon din Seoul este un coridor artificial de apă, de circa 11 km, care deviază apa dintr-un râu subteran,

situat în centrul orașului, la locul unei autostradă înaltă, fluxul este atât o atracție turistică care atrage mai mult de 60.000 de vizitatori în fiecare zi, cât și un canal major de salvare a inundațiilor.

Într-un moment în care planeta se confruntă cu niveluri record de inundații, deschiderea râurilor ascunse pentru a fi utilizate ca canale de inundații poate ajuta la ameliorarea unora dintre dezastrele care pot avea loc in orașe aflate in zonele inundabile .

 De asemenea,  căile navigabile si raurile descoperite  pot ajuta orașele să se răcească și să reducă efectul Urban Heat Island care are loc in perioada de canicula .

Pe lângă beneficiile climatice, lumina naturală aduce beneficii și pentru fauna sălbatică: deschiderea și curățarea râului Saw Mill din Yonkers, New York, a creat un habitat natural pentru peștii migratori și vegetația nativă care atrage insecte si pasari de toate tipurile . 

În plus, proiectul Saw Mill River este de așteptat să creeze 950 de locuri de muncă permanente în zona din jurul râului zona devenind in pol de atractie atat pentru comercianti cat si pentru unii dezvoltatori 

Nu e de mirare că strategii de tip “Daylight “ sunt atat de polulare in randul urbanistilor contemporani . 

 

preluare weforum.org 

  • /