HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

Asezarea casei in functie de punctele cardinale

Intr-o lume tot mai atenta la detalii care fac dintr-o locuinta una eficienta din multe puncte de vedere, asezarea casei in functie de punctele cardinale este o optiune pe care nu trebuie sa o ignorati. Daca terenul va permite si nu trebuie sa inghesuiti o casa intre structuri mai inalte, atunci profitati de ceea ce natura va ofera pentru a va spori confortul si, in egala masura, a economisi ceva bani. Iata mai multe despre relatia dintre punctele cardinale si amplasamentul unei case, in cateva reguli generale care capata particularitati in functie de aria geografica in care este ridicata o casa.

Pozitionarea casei in functie de punctele cardinale este foarte importanta deoarece aceasta influenteaza semnificativ echilibrul termic al cladirii. Un arhitect stie foarte bine aceste calcule si este in masura sa va ofera o amplasare ideala in raport cu expunerea la soare. Astfel, in tarile cu climat temperat continental, precum Romania, o expunere a ferestrelor catre sud trebuie sa fie o prioritate, cu efecte sesizabile mai ales pe timp de iarna. Spre sud vor fi orientate incaperile cel mai des frecventate, camerele de zi, precum livingul. In conditiile in care verile tind sa devina tot mai fierbinti, protejati aceste ferestre cu accesorii specifice, fie pe interior, fie pe exterior.

Pe partea de nord puteti amplasa camerele cel mai putin folosite, precum baile, camerele tehnice, spatiile de depozitare si chiar un birou, daca nu vreti ca razele solare sa va creeze reflexii deranjante pe monitorul laptopului. Daca gatiti mult, atunci si bucataria poate fi asezata in acest sector care se deschide catre nord, pentru a evita excesul de caldura.

Pentru ca estul aduce multa lumina dimineata, acest punct cardinal se pliaza de minune pe dormitoare si camere pentru copii. Este, de asemenea, o optiune si pentru bucatarie, daca nu gatiti foarte mult, sau pentru sala de mese, lumina naturala facand din micul dejun un adevarat festin. Camerele care dau spre vest primesc cea mai multa lumina dupa-amiaza si seara. Aici puteti amenaja tot un spatiu de socializare, camera de lucru sau, din nou, anexe ale locuintei. O terasa pe partea de vest a casei este un loc ideal pentru seri linistite, racoroase si relaxante.

Combinand punctele cardinale pe directii, un amplasament ideal al casei ar arata in felul urmator: pe directia S-E – dormitoarele, camera de lucru, biroul, sufrageria; pe directia S-V  – camera de zi, camera de joaca pentru copii, terasa, sera; pe directia N-V –  garajul, grupurile sanitare, scara de acces, intrarea, vestibulul, spalatoria, spatiul tehnic; pe directia N-E –bucatarie, spatiile de depozitare, camara.

Surse: Howtobuildahouseblog.com, Dezvoltatorimobiliar.ro

  • /