HMS - Proiectare Arhitectura Design

Social

Acoperiș din șindrile fotovoltaice

Acoperișul este o suprafață amplă, care beneficiază pe tot parcursul zilei de razele soarelui. Din acest motiv reprezintă un spațiu care poate fi utilizat în avantajul locuitorilor, în vederea transformării energiei solare în energie electrică. Energia solară este una dintre cele mai utilizate surse de energie alternativă, iar odată cu dezvoltarea unor noi sisteme, a devenit mai accesibilă proprietarilor de case.

Energia solară reprezintă o modalitate ideală de a economisi și, totodată, de a proteja mediul înconjurător. După instalarea unui astfel de sistem, costurile facturilor electrice vor coborî simțitor și vei contribui mai puțin la poluarea mediului.

Una dintre cele mai noi tehnologii în domeniu sunt șindrilele fotovoltaice. Acestea sunt practic șindrile care conțin celule fotovoltaice încorporate. Această modalitate de a transforma razele soarelui în energie reprezintă o metodă accesibilă de a încălzi locuința și de a obține apă caldă. Chiar dacă la început investiția financiară poate fi mai crescută, aceasta va fi absorbită în decurs de câțiva ani. O zi însorită va oferi suficientă energie pentru consumul realizat de o familie.

Acestea sunt mult mai apreciate decât panourile solare în primul rând datorită aspectului. Șindrilele fotovoltaice pot fi realizate din argilă sau ardezie și sunt foarte asemănătoare șindrilelor obișnuite. Ele au un rol dublu, de protejare a locuinței împotriva factorilor de mediu, precum șindrilele obișnuite și de a oferi energie locuitorilor. Șindrilele sunt de dimensiuni reduse, dar productive și funcționale.

Pentru mansarde există varianta șindrilelor transparente, car permit luminii naturale să pătrundă la interior. Acestea sunt realizate din pexiglas.

În funcție de producător și de tipul de șindrile, puterea electrică generată va fi diferită, însă majoritatea șindrilelor produc între 13 și 63 de wați. Conform unor estimări, 350 de șindrile pot reduce costurile la energie o valoare situată între 40% și 70%.

Aceste sisteme au o serie de avantaje, dar și dezavantaje.

Avantajele acoperișului din șindrile fotovoltaice

Unul dintre principalele avantaje este aspectul. Comparativ cu panourile solare, rezultatul este mult mai estetic. Panourile solare pot părea înghesuite și se pot observa de la distanță, deoarece de multe ori nu se potrivesc perfect cu forma acoperișului. Comparativ, șindrilele fotovoltaice sunt create pentru a se potrivi pe suprafața acoperișului.

Un alt avantaj îl reprezintă economia la facturile electrice. Unele rapoarte științifice americane informează că economia poate ajunge la 50%.

Totodată, proprietarii care apelează la sisteme de energie alternative pot beneficia de diferite finanțări nerambursabile oferite de Uniunea Europeană. Unul dintre programele recente inițiate în acest sens este „Casa verde”.

La acest capitol vom menționa și instalarea. Aceasta se instalează cu o mai mare ușurință decât panourile solare.

Dezavantaje

Chiar dacă aspectul este mult mai plăcut decât în cazul instalării panourilor solare, nu toate persoanele sunt atrase de această opțiune din punct de vedere estetic. Porțiunea din acoperiș acoperită cu șindrile fotovoltaice va avea un aspect metalic, care va contrasta puternic cu restul suprafeței, cu aspect clasic.

Un alt dezavantaj îl reprezintă faptul că unele șindrile fotovoltaice pot avea o eficiență mai scăzută decât panourile solare. De asemenea, fiind fixe, nu li se poate modifica poziția în funcție de razele soarelui.

Nu putem omite costurile de instalare ridicate. În ciuda progresului tehnologic, prețurile acestor sisteme rămân în continuare destul de ridicate.

 

Preluare Conceptcasa

 

  • /